Τρισδιάστατη εκτύπωση. Αμέτρητες χρήσεις

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Τι είναι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία η οποία έχει ξεκινήσει από το 1982 και μετά από πολλές δοκιμές και εναλλακτικές μεθόδους, έφτασε το σημερινό σημείο με την μέθοδο που ονομάζεται“προσθετική κατασκευή”.
Όπως ακριβώς ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης προσθέτει μεμονωμένες κουκκίδες του μελανιού για να σχηματίσουν μια εικόνα, ένας 3D εκτυπωτής προσθέτει υλικό μόνο όπου χρειάζεται, ακολουθώντας εντολές από ένα ψηφιακό αρχείο.

Όπως ακριβώς ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης προσθέτει μεμονωμένες κουκκίδες του μελανιού για να σχηματίσουν μια εικόνα, ένας 3D εκτυπωτής προσθέτει υλικό μόνο όπου χρειάζεται, ακολουθώντας εντολές από ένα ψηφιακό αρχείο.

Πως δουλεύει

Η τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής εφαρμόζεται σε εκτυπωτές με διάφορα μεγέθη και σχήματα ανεξάρτητα όμως από το είδος του 3D εκτυπωτή ή από το υλικό που χρησιμοποιείται, η διαδικασία της 3D εκτύπωσης ακολουθεί τα ίδια βασικά βήματα. Ξεκινά με τη δημιουργία ενός 3D σχεδίου από το αντικείμενο που θέλει κανείς να εκτυπώσει, χρησιμοποιώντας ψηφιακό λογισμικό CAD (Computer Aided Design). Το ψηφιακό μοντέλο μπορεί επίσης να προκύψει μέσω της χρήσης κάποιου τρισδιάστατου σαρωτή είτε κατεβάζοντας απλώς κάποιο αρχείο από τη διαδικτυακή αγορά.  Η προετοιμασία του εκτυπωτή περιλαμβάνει καταρχάς το γέμισμα του με τις πρώτες ύλες (όπως πλαστικά, σκόνες μετάλλων). Πρέπει μάλιστα να διαλέξει κανείς το υλικό με το οποίο θα επιτύχει καλύτερα τις συγκεκριμένες ιδιότητες που απαιτούνται για το αντικείμενο που θέλει να παραγάγει. Η ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται στους 3D εκτυπωτές είναι πολύ μεγάλη, περικλείει πλαστικά, κεραμικά, ρητίνη, μέταλλα, άμμο, υφάσματα, βιοϋλικά, γυαλί ακόμα και τροφή.

Μόλις φορτωθεί το ψηφιακό μοντέλο στον εκτυπωτή, το μηχάνημα αναλαμβάνει αυτόματα τη δημιουργία του επιθυμητού αντικειμένου. Ενώ οι διεργασίες εκτύπωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της τεχνολογίας του 3D εκτυπωτή, η εξώθηση υλικού (η οποία περιλαμβάνει έναν αριθμό διαφορετικών τύπων διεργασιών) είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται στους επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές. 

Η εξώθηση υλικού λειτουργεί σαν ένα πυροβόλο όπλο κόλλας. Το υλικό εκτύπωσης, κατά κανόνα ένα πλαστικό νήμα, θερμαίνεται μέχρις ότου υγροποιείται και εξωθείται μέσω του ακροφυσίου (η άκρη από την οποία εκτινάσσεται το νήμα) εκτύπωσης. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το ψηφιακό αρχείο, ο σχεδιασμός είναι χωρισμένος σε λεπτές δισδιάστατες διατομές, ώστε ο εκτυπωτής να ξέρει ακριβώς πού να τοποθετήσει το πλαστικό υλικό (πολυμερές) μέσω του ακροφυσίου σε λεπτές στρώσεις, συχνά 0,1 χιλιοστά πάχος. Το πολυμερές στερεοποιείται γρήγορα και δένεται με το κάτω στρώμα του υλικού, πριν χαμηλώσει η πλατφόρμα και η κεφαλή εκτύπωσης προσθέσει άλλο στρώμα. Ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του αντικειμένου, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ημέρες.

Χρήσεις

Οι χρήσεις ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι ίσως απρόσμενα πολλές αλλά και σε πολλούς τομείς. Ξεκινώντας από την τεχνολογία όπου μπορεί να δημιουργήσει συσκευές, ανταλλακτικά συνεχίζει με ενδιαφέρον στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αρχιτεκτονική, αεροδιαστημική, μηχανική, υποδηματοποιεία, κόσμημα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρισδιάστατη εκτύπωση στην γαστρονομία αλλά και στην ιατρική. Τέλος ακόμα μια πολύ σημαντική χρήση για μεγάλης κλίμακας κατασκευές είναι αυτή της οικοδομής, που βέβαια ακόμα βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής μονής οικίας αλλά απολύτως. λειτουργική.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Το παρακάτω βίντεο είναι μια εκπομπή αφιερωμένη στην τρισδιάστατη εκτύπωση και τις χρήσεις της από την εκπομπή 16:9 των Global News. Εδώ θα δείτε πολλές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης, με πολύ καλή ανάλυση της τεχνολογίας και πολύ καλή εικόνα των εφαρμογών αυτών.
https://www.youtube.com/watch?v=G0EJmBoLq-g

Σε αυτό το βίντεο θα δείτε εφαρμογή τρισδιάστατης εκτύπωσης από μεγάλης κλίμακας εκτυπωτή, σχεδιασμένος για δομικές κατασκευές. Το βίντεο είναι εταιρείας που διεκπεραιώνει δομικές κατασκευές και ονομάζεται Apis Cor. Ανάμεσα σε πολλά βίντεο αυτό δείχνει πιο αναλυτικά πως φτιάχνεται μια τέτοια κατασκευή.
https://www.youtube.com/watch?v=ViqzfPW6TFo

Κατασκευή Βάσης κτιρίου

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *