Προσοχή στον χειρισμό των Social Media

Προσοχή στον χειρισμό των Social Media

Προσοχή στον χειρισμό των Social Media !!!

Γνωρίζετε πως οι εικόνες και τα κείμενα που ανεβάζετε καθημερινά στα social media μπορούν να σας βάλουν σε μπελάδες; Μπορούν να σας εκθέσουν με αποτέλεσμα να μπλέξετε ακόμη και σε δικαστικές περιπέτειες.

Αυτό αφορά τις αναρτήσεις που κάνετε εσείς αλλά και τις κοινοποιήσεις που αναπαράγουν υλικό με πνευματικά δικαιώματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή.

Προσοχή στον χειρισμό των Social Media

Τι να προσέξετε

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι περιπτώσεις που θα πρέπει να προσέχετε.

  • Αρχίζουμε με την δυνατότητα check in στο μέρος που βρίσκεστε, ενώ έχετε δηλώσει και την τοποθεσία του σπιτιού σας, που σημαίνει πως το σπίτι πιθανόν είναι άδειο… Καλύτερα να μην γίνεται γνωστό κάτι τέτοιο γιατί στα social δεν είναι όλα τα προφίλ αληθινά. Γενικότερα απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή όταν μοιράζεστε, ίσως αρνητικά σχόλια για την εργασία σας, ή όταν ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας, ή βίντεο. Είναι προσωπικά δεδομένα που όταν τα μοιράζεστε στα social media, μπορούν να τα εκμεταλλευτούν επιτήδειοι.
  • Η αναπαραγωγή μιας φωτογραφίας που βρήκατε στο διαδίκτυο μπορεί να σας δημιουργήσει δικαστικούς μπελάδες. Η πλειοψηφία των φωτογραφιών που βρίσκονται στο διαδίκτυο υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, που σημαίνει πως απαγορεύεται η αναπαραγωγή τους. Κάποιες εικόνες, φωτογραφίες ή λογότυπα, από μεγάλες εταιρείες επιτρέπουν την αναπαραγωγή τους αλλά με συγκεκριμένους όρους, όπως συγκεκριμένες διαστάσεις ή συγκεκριμένα χρώματα. Ίσως η πιθανότητα να βρει ο ιδιοκτήτης την αναπαραγωγή να σας φαίνεται απίθανη αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο. Αν γινόταν κάτι τέτοιο τότε θα μπορούσε να σας κάνει αγωγή για την χρήση της φωτογραφίας.

Πνευματικά δικαιώματα

Ωστόσο η google δίνει την δυνατότητα να βρείτε φωτογραφίες που επιτρέπουν την αναπαραγωγή ή και την επεξεργασία, δείτε την παρακάτω εικόνα για να μάθετε τον τρόπο. Εικόνα 1. Αφού γράψετε την λέξη κλειδί για την αναζήτηση της εικόνας σας επιλέγετε –> εικόνες –>Εργαλεία –> Με επισήμανση για εκ νέου χρήση

Δείγμα οθόνης google ρυθμίσεων για τα δικαιώματα των εικόνων
  • Νομικά επιπλέον, μπορεί να κινηθεί οποιοσδήποτε έχει δεχτεί υβριστικά, ρατσιστικά ή συκοφαντικά σχόλια. Σημαίνει πως σίγουρα πρέπει να προσέχετε την συμπεριφορά σας όταν γράφετε στο post κάποιου προφίλ, είτε είναι δημόσιο πρόσωπο είτε όχι.
  • Άλλη μια περίπτωση είναι να κάνετε tag έναν φίλο σας ή μία φίλη σας σε post που μπορεί να τον προσβάλλει ή να τον εκθέσει. Καλό θα ήταν αν δεν είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα να ρωτήσετε τον φίλο σας.

Κοινοποιήσεις

Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τις κοινοποιήσεις είναι οι ρυθμίσεις.
Παρακάτω θα δείτε οδηγίες για τις ρυθμίσεις στο Facebook, ως ένα δείγμα.

Συνδεθείτε στο προφίλ σας, πάνω δεξιά έχει ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω αν πατήσετε εκεί εμφανίζει τις επιλογές του προφίλ σας,  επιλέξτε  Ρυθμίσεις –>

  1. Απόρρητο (Εδώ μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις που αφορούν την δραστηριότητά σας και πως μπορούν να επικοινωνούν για να σας βρουν οι άλλοι χρήστες)
  2. Χρονολόγιο και ετικέτες (Εδώ ρυθμίζετε πως θα φαίνεται το χρονολόγιο σας, ποιοι μπορούν να σας προσθέσουν σε ετικέτες και να ελέγχετε τις προσθήκες αυτές με την επιλογή της αναθεώρησης)
  3. Αναγνώριση προσώπου (Αν θέλετε να σας αναγνωρίζει το Facebook από εικόνες ή βίντεο)
  4. Δημόσιες αναρτήσεις (Εδώ θα βρείτε φίλτρα και εργαλεία για τις δημόσιες αναρτήσεις)

H πρόταση μου είναι να αναζητήσετε στα social media που χρησιμοποιείτε, τις πληροφορίες που αφορούν το απόρρητο και τα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να ενημερωθείτε πως λειτουργεί κάθε ένα από αυτά.

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια “Προσοχή στον χειρισμό των Social Media”