Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή

Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή

Γενικά

Η κεντρική πλακέτα ενός υπολογιστή ονομάζεται μητρική (motherboard). Η μητρική είναι η βάση για την δημιουργία ενός υπολογιστή αφού επάνω της συνδέονται όλες οι συσκευές που απαιτούνται για να δημιουργήσουν έναν υπολογιστή.

Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή
Μητρική Πλακέτα

Βασικά χαρακτηριστικά

 1. Chipset : Αρχικά θα μιλήσουμε για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία αποτελούν το λεγόμενο chipset της μητρικής. Θα τα ακούσετε συχνά και ως γέφυρες , είναι αυτά που βρίσκονται δίπλα στον επεξεργαστή, και δίπλα στις κάρτες επέκτασης (στην συγκεκριμένη μητρική της εικόνας είναι καλυμμένα με ψύκτρες). Το chipset είναι το πιο σημαντικό κύκλωμα της μητρικής, μετά τον επεξεργαστή . Τυπικά το ένα chipset  εξασφαλίζει επικοινωνία επεξεργαστή – μνήμης (και σε ορισμένες περιπτώσεις με κάρτα γραφικών) ενώ το άλλο εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ επεξεργαστή και καρτών επέκτασης.
 2. BIOS : Το επόμενο βασικό σύστημα εισόδου / εξόδου το BIOS (Basic Input Output System) είναι ένα πρόγραμμα ενσωματωμένο στο hardware του υπολογιστή. Ελέγχει και εκκινεί τις συσκευές και συνδέει το λογισμικό με το υλικό. Κατά την χρήση του αρχικά μπορούμε να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις για την λειτουργία του Hardware, όπως να ορίσουμε από ποιο μέσο θα γίνει η εκκίνηση του υπολογιστή. Επιπλέον είναι υπεύθυνο για την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας στο οποίο το BIOS μεταβιβάζει τον έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του κώδικά του. Αυτή είναι η διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή
Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή
Δείγμα BIOS μητρικής πλακέτας (Motherboard)

3. Δίαυλοι επικοινωνίας – BUS : Στο εσωτερικό μιας μητρικής υπάρχουν υποδοχές / δίαυλοι επικοινωνίας όπου συνδέονται οι υπόλοιπες πλακέτες / συσκευές ώστε να ολοκληρωθεί η σύνθεση ενός υπολογιστή. Οι πιο κοινοί δίαυλοι που θα βρείτε σε μια μητρική είναι οι παρακάτω:

  • CPU Socket για τον επεξεργαστή με αρχιτεκτονική PGA, LGA ZIF, BGA
  • Memory Slots με αρχιτεκτονική SDRAM, DDR για desktop και SODIMM, DIMM για laptop Διαβάστε εδώ για τις μνήμες
  • Δίαυλοι επικοινωνίας για τοποθέτηση καρτών / συσκευών οι οποίες βάση της αρχιτεκτονικής τους είναι AGP, PCI, PCI Express με διάφορες εκδόσεις που διαφοροποιούν τις ταχύτητες μεταφοράς των δεδομένων
  • Δίαυλοι επικοινωνίας για την σύνδεση των σκληρών δίσκων με αρχιτεκτονική SATA, PATA, SCSI, RAID
  • Σύνδεσμοι ενδείξεων για την πρόσοψη του κουτιού (led ένδειξης για παροχή ρεύματος, για την λειτουργία των δίσκων κ.α.)
  • Μπαταρία λιθίου όπου κρατούνται κάποιες από τις πληροφορίες του BIOS, όπως η ώρα του συστήματος

Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή

5. Είσοδοι / Έξοδοι : Το επόμενο κομμάτι της μητρικής είναι οι θύρες που δίνουν είσοδο / έξοδο για την επικοινωνία της μητρικής με τις περιφερειακές συσκευές. Κάποιες βασικές αριθμούνται στην παρακάτω λίστα.

  • Θύρα PS/2 (βύσμα mini DIN) πληκτρολογίου, Mouse
  • Παράλληλη θύρα – Parallel Port (Παλιά η παράλληλη επικοινωνία χρειαζόταν για τους εκτυπωτές, τώρα έχει διατηρηθεί γιατί χρησιμεύει για σύνδεση με συσκευές αυτοματισμού)
  • Θύρα Fire wire ( Είναι σειριακός δίαυλος για ψηφιακό ήχο/ψηφιακό βίντεο)
  • Έξοδοι κάρτας δικτύου (Για την σύνδεση του υπολογιστή σε τοπικό δίκτυο). Υποστηριζόμενες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 10/100/1000Mbps
  • Έξοδοι κάρτας ήχου με κανάλια ήχου stereo, 5.1 εώς και 7.1
  • Θύρες USB2.0, 3.0
  • Θύρα HDMI (High-Definition Multimedia Interface, είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας)
  • SPDIF-OUT Optical (Sony/Phillips Digital Interface Format, σύνδεση οπτικής ίνας για ψηφιακής ποιότητας ήχου)
  • SPDIF-OUT Coaxial (Sony/Phillips Digital Interface Format, επίσης αφορά έξοδο ήχου με την διαφορά ότι συνδέεται με καλώδιο κατασκευασμένο από χαλκό)
Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή
Θύρες επικοινωνίας σε μητρική πλακέτα

Κριτήρια για να διαλέξετε την σωστή μητρική για την εργασία σας

Κάποιες από αυτές οι υποδοχές / δίαυλοι επικοινωνίας για κάρτες και συσκευές υπάρχουν σε όλες τις μητρικές πλακέτες. Μπορούμε να βρούμε μητρικές με ενσωματωμένες κάποιες συσκευές, όπως για παράδειγμα ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου ή ακόμα και κάρτα δικτύου. Ακόμα μπορούμε να βρούμε μητρική χωρίς Fire wire ή SPDIF.

Τα χαρακτηριστικά μιας μητρικής εξαρτώνται από τον εμπορικό στόχο της εταιρίας κατασκευής της και τα ανταγωνιστικά προιόντα

Για παράδειγμα αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν υπολογιστή σε ρόλο Server θα πρέπει η μητρική να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως :

 • μεγάλη αντοχή στις θερμοκρασίες
 • ενσωματωμένα συστήματα RAID (Redundant Array of Independent Disks)
 • ενσωματωμένη κάρτα οθόνης μικρής μνήμης και ταχύτητας
 • πιο άνετα κατανεμημένα τα στοιχεία της μνήμης και του επεξεργαστή ώστε να είναι δυνατή η ψύξη και των δύο από ξεχωριστά δυνατά ανεμιστηράκια
 • περισσότερα ενδεικτικά στοιχεία λειτουργίας
 • δυνατότητα χρήσης μνήμης με αρχιτεκτονική για γρήγορες ταχύτητες

Η εξέλιξη τους αφορά πάντα την επίτευξη καλύτερων ταχυτήτων, σε συνεργασία με τα περιφερειακά που τοποθετούνται πάνω τους, και αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την καλύτερη αρχιτεκτονική των ψηφιακών τους κυκλωμάτων.

Πάντως άποψη μου είναι πριν κατασταλάξετε στην αγορά μιας μητρικής πλακέτας ελέγξτε με τι συσκευές μπορεί να συνεργαστεί και τι αναβαθμίσεις μπορεί να δεχτεί.

Γνωστές μάρκες μητρικών

Ενδεικτικά σας δίνουμε τις πιο διαδεδομένες μάρκες μητρικών – motherboards και τις ιστοσελίδες τους για να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί.

Intel, Gigabyte, Asus, MSI, Asrock κ.α

Βοηθητική Πηγή : Wikipedia

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια “Μητρική πλακέτα (Motherboard) υπολογιστή”