Καμμένα ή κολλημένα pixel στην οθόνη

Καμένα ή κολλημένα pixel στην οθόνη

< Back

Η βλάβη

Ίσως έχετε παρατηρήσει οθόνες τεχνολογίας LCD (Liquid Crystal Display) σε κάποια σημεία να μην δείχνουν την εικόνα κανονικά. Αντί δηλαδή να δείχνει τα χρώματα ομοιόμορφα, σε κάποια σημεία παρουσιάζει μόνιμα ‘μαύρα’ ή άλλου χρώματος στίγματα. Αυτά συνήθως είναι καμένα ή στην καλύτερη περίπτωση χαλασμένα Pixel.

Καμένα ή κολλημένα pixel στην οθόνη – Καμένο Pixel

Τι είναι Pixel ή αλλιώς εικονοστοιχείο

Αν θεωρήσουμε πως η εικόνα ενός υπολογιστή είναι ένα ψηφιδωτό τότε η σύνθεση αυτής της εικόνας αποτελείται από πολλές ψηφίδες που ονομάζονται εικονοστοιχεία ή pixel. Τα pixel  μπορεί να είναι είτε τετράγωνα είτε ορθογώνια. Όσο περισσότερα pixel έχουμε σε μια εικόνα, τόσο πιο καλή φαίνεται. Ο αριθμός pixel σε μια εικόνα καλείται ανάλυση. Το μέγεθος και το σχήμα ενός pixel καθορίζεται από την ρύθμιση της ανάλυσης που δίνει ο χρήστης στον υπολογιστή.

Για παράδειγμα :

 • Ανάλυση οθόνης: 1024×768, Διαγώνιο μέγεθος: 19 “, μέγεθος pixel: 0.377mm
 • Ανάλυση οθόνης: 800×600, Διαγώνιο μέγεθος: 17 “, μέγεθος pixel: 0.4318mm
 • Ανάλυση οθόνης: 640×480, Διαγώνιο μέγεθος: 15 “, μέγεθος pixel: 0.4763mm

Στην περίπτωση, λοιπόν, των καμένων pixel τα τρία sub-pixel (που αντιπροσωπεύουν τις τιμές του κόκκινου, μπλε και πράσινου) είναι μόνιμα σβησμένα οπότε αυτό που φαίνεται είναι μαύρο. Αν όμως το καμένο pixel έχει χρώμα τότε σημαίνει πως δεν έχουμε απώλεια και των τριών χρωμάτων. 

Ένα καμένο pixel μπορεί να είναι το αποτελέσματα ενός κολλημένου pixel αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργία του τρανζίστορ από κακή παροχή ρεύματος ή υπερθέρμανση. Η περίπτωση αυτή είναι μάλλον ανίατη και συνιστάται αλλαγή της οθόνης.

Κολλημένα pixel. Σε αντίθεση με τα καμένα pixel οι κατασκευαστές ανακοινώνουν πως θα μπορούσε κάποιος να τα επαναφέρει με ελαφριά πίεση με τρίψιμο στην οθόνη, με  εφαρμογές εναλλαγής χρωμάτων για αρκετή ώρα ή απλά να περιμένετε να επανέλθει μόνο του. Ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτά που θα φτιαχτούν δεν θα ξανά εμφανιστούν..

Μπορείτε να κάνετε διάγνωση με την εφαρμογή DeadPixelBuddy

Καμένα ή κολλημένα pixel στην οθόνη
Καμένα ή κολλημένα pixel στην οθόνη – Dead Pixel Buddy

Πρόληψη

Για να αποφύγετε μια τέτοια βλάβη θα πρέπει να προσέχετε τι υπάρχει δίπλα στην οθόνη σας.

⇒ Δεν πρέπει να βρίσκεται ισχυρό μαγνητικό πεδίο γύρω της
Δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πηγή παροχής ρεύματος
⇒ Υψηλή θερμοκρασία του υπολογιστή (κυρίως της κάρτας γραφικών)
⇒ Αποφύγετε τα χτυπήματα της συσκευής. 

Επισκευή

Καμένο ή κολλημένο pixel και στις δυο περιπτώσεις η βλάβη οφείλετε στην κακή τροφοδοσία της οθόνης, όπως είπαμε και παραπάνω. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι τρόποι να “συγκινήσετε” την οθόνη σας με εφαρμογές που στέλνουν διάφορες τάσεις μέσω εικόνας.

Η επισκευή ενός Pixel είναι απλή αλλά θέλει υπομονή αφού κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές θέλει χρόνο από 30 λεπτά έως και 1 ημέρα αδιάκοπης λειτουργίας.  Αξίζει όμως τον κόπο αφού αποφεύγετε την αλλαγή της οθόνης.

 1. JScreenFix είναι shareware εφαρμογή on line (δεν χρειάζεται εγκατάσταση). Προτείνεται για κολλημένα pixel σε μικρή επιφάνεια,
  δεν δουλεύει σε full screen
 2. PixelHealer είναι freeware εφαρμογή που χρειάζεται εγκατάσταση,
  με δυνατότητες επιλογής διαστάσεων της εικόνας που θα παίζει,
  επιλογής χρώματος και διάρκειας.
  Συμβατό με Windows 7 και πάνω.
  Προτείνετε για κολλημένα pixel
 3.  Dead Pixel Test and Fix (DPTF) εφαρμογή για κινητά με android χρειάζεται εγκατάσταση, λειτουργεί και για καμένα Pixel.
 4. Δείτε και αυτό είναι δοκιμασμένο με καλά αποτελέσματα How to fix dead pixels
 5. Απαλό τρίψιμο της οθόνης με ένα πανάκι μπροστά από το πίσω μέρος ενός στυλού στο σημείο που βρίσκεται το pixel. Η διαφορά θα φανεί άμεσα. 
 6. Τέλος μια ακόμα ευκαιρία (για τα laptop), κλείστε εντελώς τον υπολογιστή σας, βγάλτε την πρίζα και την μπαταρία. Κρατήστε για 15 δεύτερα τον διακόπτη On/Off (σαν να θέλετε να τον ανοίξετε) και αφήστε το. Ξανά τοποθετήστε μπαταρία και πρίζα και ανάψτε το. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ένα άδειασμα του υπολογιστή από οποιαδήποτε τάση έχουν κρατήσει τα στοιχεία του εσωτερικά.

Εύχομαι καλά αποτελέσματα !!!

Διαδώστε τα νέα

Tags:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *