Κεφαλίδα και υποσέλιδο

Τι είναι

Η κεφαλίδα και το υποσέλιδο είναι χώρος που δεσμεύεται από τον επεξεργαστή κειμένου για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε σελιδοποίηση, εικόνα, κείμενο και ότι άλλο θέλουμε. (Εικόνα 1)

Εικόνα 1 – Δείγμα κεφαλίδας (Header)

Ο χώρος που δεσμεύεται για την κεφαλίδα και το υποσέλιδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού. Η σελίδα σας ορίζεται από την κεφαλίδα και το υποσέλιδο.

Η χρήση κεφαλίδας και υποσέλιδου είναι πολύ χρήσιμη για την δημιουργία επιστολόχαρτων, βιβλίων, και γενικότερα μεγάλων κειμένων όπου χρειάζονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να τα δημιουργήσουμε.

Δημιουργία κεφαλίδας (Header) υποσέλιδου (Footer)

Ανοίγουμε την εφαρμογή που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Writer του LibreΟffice 6,03. Είναι επεξεργαστής κειμένου με άδεια ελεύθερης χρήσης και μπορείτε να το βρείτε on line στην σελίδα. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για ελεύθερο λογισμικό και στο άρθρο μας.

Κεφαλίδα και υποσέλιδο
Εικόνα 2 – Περιοχή επεξεργασίας και περιοχή επιλογών για διαχείριση κεφαλίδας
 1. Με το άνοιγμα της εφαρμογής έχουμε λευκή σελίδα. Πατώντας στο επάνω μέρος της σελίδας ανοίγει η κεφαλίδα (Header) για επεξεργασία. Σε μερικούς επεξεργαστές κειμένου ανοίγει από το μενού Insert –> Header and Footer ή Εισαγωγή –> Κεφαλίδα και Υποσέλιδο (Εικόνα 2).
 2. Ενώ πατώντας επάνω στο κουμπί Header (Default Style) μας δίνει κάποιες από τις ιδιότητες μορφοποίησης της κεφαλίδας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε εργαλείο από την μπάρα εργαλείων επάνω.
  • Η επιλογή Format Header είναι γενικές ρυθμίσεις για το σύνολο των κεφαλίδων που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα βιβλίο, για παράδειγμα. Έχει δυνατότητα διαφορετικής κεφαλίδας στις μονές σελίδες από ότι στις διπλές ή δυνατότητα τοποθέτησης κεφαλίδας μόνο στην πρώτη σελίδα. (Εικόνα 3). 

   Κεφαλίδα και υποσέλιδο
   Εικόνα 3 – Ρυθμίσεις μορφοποίησης κεφαλίδας

  • Επιλογή Border και Background. Είναι οι επιλογές που ορίζουν αν θέλουμε πλαίσιο (Border) στην κεφαλίδα μας ή κάποιο φόντο (Background). Βλέπουμε (Εικόνα 4) πως μπορούμε να βάλουμε γραμμές στο πλαίσιο, το οποία μπορεί να είναι επάνω, αριστερά, δεξιά, κάτω ή και σε όλη την κεφαλίδα. Μπορούμε να ορίσουμε το μέγεθος του περιθωρίου, το χρώμα, τις αποστάσεις (padding) που θέλουμε να έχουν από το κείμενό μας.

   Εικόνα 4 – Border ρυθμίσεις για το πλαίσιο της κεφαλίδα

  • Delete Header είναι Διαγραφή κεφαλίδας
  • Insert Page Number, εισαγωγή αριθμού σελίδας
  • Insert Page Count, εισαγωγή του συνόλου των σελίδων.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε το κείμενό μας ή αν θέλουμε κάποια εικόνα και όποια άλλη πληροφορία χρειαζόμαστε. Για να φτιάξουμε την κεφαλίδα του παραδείγματος της Εικόνας 1, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

 • Τοποθέτηση κειμένου.
 • Εισαγωγή εικόνας
 • Εισαγωγή πεδίου αρίθμησης σελίδων

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε  μια σελίδα πρότυπο για επιστολόχαρτα.

Πεδία – Fields

Τα πεδία είναι εντολές που αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό περιεχόμενο, όπως η ημερομηνία. Το πεδίο για την ημερομηνία ονομάζεται Date. Αν το χρησιμοποιήσουμε στην κεφαλίδα μας θα δείχνει αυτόματα την ημερομηνία χρήσης του αρχείου κειμένου.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πεδία έχουμε διαθέσιμα για χρήση στην κεφαλίδα και στο υποσέλιδο. Υπάρχει μια λίστα από απλά πεδία που θα εξηγήσουμε πιο κάτω. Αλλά και μια λίστα από πιο σύνθετα πεδία.

Πρέπει να αναφέρουμε πως αυτά τα πεδία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε μέσα στο κείμενο, όπως και όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ότι τοποθετούμε στην κεφαλίδα μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε μέσα στο κείμενο και το αντίστροφο.

Απλά πεδία
 1. Page Number, Αριθμός σελίδας
 2. Page Count, Συνολικός αριθμός σελίδων
 3. Date, Ημερομηνία. Δείχνει πάντα την σημερινή ημερομηνία. Ενημερώνεται κάθε φορά που ανοίγει το έγγραφο
 4. Time, Ώρα. Όπως με την ημερομηνία δείχνει πάντα την ώρα που ανοίγει το έγγραφο.
 5. Title, Τίτλος αρχείου. Παίρνει την πληροφορία από τις Ιδιότητες του αρχείου. File –> Properties –> Descriprtion. Αρχείο –> Ιδιότητες –> Περιγραφή.
 6. First Author, Συγγραφέας κειμένου. Παίρνει την πληροφορία από τις Ιδιότητες του αρχείου. File –> Properties –> Descriprtion. Αρχείο –> Ιδιότητες –> Περιγραφή.
 7. Subject, Θέμα. Παίρνει την πληροφορία από τις Ιδιότητες του αρχείου. File –> Properties –> Descriprtion. Αρχείο –> Ιδιότητες –> Περιγραφή.
Κεφαλίδα και υποσέλιδο
Εικόνα 5 – Writer, Απλά πεδία
Σύνθετα πεδία

Επιλέγοντας το More Fields.. (Εικόνα 5) ανοίγει μια να οθόνη που μας οδηγεί σε μια πιο σύνθετη λίστα πεδίων (Εικόνα 6).

 • Ξεκινούν με την καρτέλα Document που έχει πεδία που αφορούν τα χαρακτηριστικά του κειμένου.
 • Cross-references, το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αναφορά σε άλλο σημείο του κειμένου, ή σε κεφάλαιο ή σε κάποιο σημείο.
 • Functions, πρόκειται για πεδία που εκτελούν σύνθετες λειτουργίες, όπως μακροεντολές που μπορεί να είναι ένα κουμπί ή κάποιο πλαίσιο εικόνας.
 • DocInformations, εδώ υπάρχουν όλα τα πεδία που δίνουν πληροφορίες για το αρχείο. Title, Description, Author. Τίτλος, Περιγραφή, Συγγραφέας.
 • Variables, σε αυτήν την καρτέλα μπορείτε να ορίσετε μεταβλητές.
 • Databases, μπορείτε να κάνετε χρήση βάσης δεδομένων και να ανακτήσετε κάποια στοιχεία από αυτήν.
Κεφαλίδα και υποσέλιδο
Εικόνα 6 – Writer, σύνθετα πεδία

 

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *