fbpx
Είδη εκτυπωτών

Είδη εκτυπωτών

Ο εκτυπωτής είναι περιφερειακή συσκευή εξόδου η οποία σε σύνδεση με έναν υπολογιστή βγάζει μόνιμη αποτύπωση πληροφοριών. Υπάρχουν εκτυπωτές διαφορετικών τεχνολογιών που κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικές χρήσεις.

Εκτυπωτές ακίδων (dot matrix)

Οι εκτυπωτές dot matrix διαθέτουν μαγνητικές κεφαλές. Αυτές οι κεφαλές αποτελούνται από μια σειρά από καρφίτσες, οι οποίες πιέζονται από ελατήρια που συνδέονται με τον εκτυπωτή.Ο μαγνήτης κρατάει αυτές τις καρφίτσες. Ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από ένα πηνίο που συνδέεται με το σύρμα του εκτυπωτή, που αχρηστεύει για λίγο τον μαγνήτη, ώστε οι κεφαλές να πέσουν πάνω στο χαρτί. Οι εκτυπώσεις δημιουργούνται από σειρές κουκίδων. Η διαφορά τους είναι στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται αυτές οι κουκκίδες. Ο τρόπος που λειτουργεί δυστυχώς παράγει πολύ ήχο.

Είδη εκτυπωτών
Είδη εκτυπωτών – Εκτυπωτής Dot-Matrix Α4
 • Αυτοί οι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται σε εργασίες που εκτυπώνουν πολλές σελίδες (μηχανογράφησης) που όμως δεν χρειάζονται καλής ποιότητας γραφικά. Ένα παράδειγμα είναι τα λογιστικά.
 • Η συντήρησή του είναι απλή αφού έχει πολλά μηχανικά μέρη και λιγότερα ψηφιακά.
 • Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός εκτυπωτή dot matrix είναι : Ταχύτητα, η οποία μετριέται σε Characters per second (CPS), από 5 εώς 500cps και ποιότητα εκτύπωσης, η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των ακίδων της κεφαλής 9 ή 24 ακίδες (Dots)

Εκτυπωτές έγχυσης μελάνης (Ink jet)

Η λειτουργία αυτών των εκτυπωτών βασίζεται σε κεφαλές που αποτελούνται από μικρά ακροφύσια τα οποία εκτοξεύουν πολύ μικρά σταγονίδια μελάνι στο χαρτί. Η κεφαλή εκτύπωσης, σε κάποιες συσκευές βρίσκεται πάνω στον εκτυπωτή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις βρίσκονται ενσωματωμένες στις κασέτες μελανιού (ink cartridges).
Τέλος υπάρχουν δύο τεχνολογίες εκτόξευσης του μελανιού: η θερμική και η πιεζοηλεκτρική.

Με τη συνεχή βελτίωση τόσο των ακροφυσίων όσο και των χρησιμοποιούμενων μελανών, η ποιότητα εκτύπωσης πλησιάζει τη φωτογραφική απεικόνιση.

Είδη εκτυπωτών
Είδη εκτυπωτών – Εκτυπωτής Ink jet A4
 • Η χρήση τους είναι κυρίως για εργασίες που απαιτούν καλή ανάλυση εκτύπωσης με χρώματα, αλλά όχι μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος είναι τα ακριβά αναλώσιμα (μελάνια) και οι χαμηλές ταχύτητες.
 • Η συντήρησή του είναι σχετικά εύκολη αφού ο ίδιος ο εκτυπωτής κάνει καθαρισμό στις κεφαλές του και από εκεί και πέρα χρειάζεται μόνο λίγο καθάρισμα στα μηχανικά μέρη και στο δοχείο που γίνεται ο αυτό καθαρισμός των μελανιών.
 • Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ink jet είναι: Ταχύτητα, από 1 εώς 20 σελίδες το λεπτό (ppm, pages per minute). Ποιότητα η οποία μετριέται σε ανάλυση που ξεκινάει από 150 κουκκίδα ανά ίντσα, dpi (DPI, dots per inch) εώς 6800dpi. Πόσα μελάνια χρειάζεται για να λειτουργήσει. Τι σύνδεση έχει, USB, WiFi, δικτυακή. Διάσταση εκτυπώσεων Α4, Α5, Α3, Β3, Β4 κ.α.

Αν θέλετε να δείτε την αντιστοιχία dpi με pixel πατήστε εδώ

Office Jet ή Desk Jet – All In One Εκτυπωτές – Πολύ μηχανήματα

Είναι οι εκτυπωτές που συνδυάζουν αντιγραφή, σάρωση, εκτυπωτή, και σε ορισμένα μοντέλα, δυνατότητες φαξ σε μία μόνο συσκευή. Ως προς την εκτύπωση έχει τεχνολογία ink jet ή laser.

Είδη εκτυπωτών
Είδη εκτυπωτών – Πολυμηχάνημα Desk Jet
 • Η χρήση τους : είναι ιδανικά για οικιακά γραφεία και μικρές επιχειρήσεις.
 • Η συντήρησή τους είναι σύνθετη και ακριβή, αφού είναι από λίγο έως και πολύ σύνθετα μηχανήματα
 • Τα βασικά Χαρακτηριστικά:  Ταχύτητα, από 1 έως 60 σελίδες το λεπτό (ppm, pages per minute). Ποιότητα η οποία μετριέται σε ανάλυση που ξεκινάει από 150 κουκκίδα ανά ίντσα, dpi (DPI, dots per inch) έως 6800dpi. Πόσα μελάνια χρειάζεται για να λειτουργήσει. Τι σύνδεση έχει: USB, WiFi, δικτυακή. Διάσταση εκτυπώσεων Α4, Α5, Α3, Β3, Β4 κ.α.

Εκτυπωτές λέιζερ (laser)

Η δέσμη του λέιζερ αποφορτίζει έναν φορτισμένο κύλινδρο (τύμπανο). Το τύμπανο στη συνέχεια

Πολυμηχάνημα Επαγγελματικού Τύπου Laser

“πασπαλίζεται” με μελάνη σε σκόνη τόνερ. Η σκόνη τόνερ κολλά μόνο στα σημεία του τυμπάνου που αποφορτίστηκαν από την ακτίνα λέιζερ. Το τύμπανο πιέζεται σε ένα φύλλο χαρτιού, και η σκόνη τόνερ μεταφέρεται στο χαρτί. Στη συνέχεια, το χαρτί θερμαίνεται, ώστε το τόνερ να υποστεί αρχικά τήξη και, όταν στερεοποιηθεί, να παραμείνει μόνιμα αποτυπωμένο στο χαρτί.

Οι εκτυπωτές λέιζερ (laser printers) βελτίωσαν σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα εκτύπωσης. Η τεχνολογία αυτή συνεχώς βελτιώνεται και σήμερα υπάρχουν εκτυπωτές λέιζερ που μπορούν να αποδώσουν εξαιρετική ποιότητα ακόμη και έγχρωμης εκτύπωσης σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος τους και η υψηλή τιμή τόσο αγοράς όσο και συντήρησης.

 • Η χρήση τους είναι κυρίως για επαγγελματικές εργασίες που απαιτούν μεγάλο όγκο εκτυπώσεων με ταχύτητα, χωρίς να αποκλείεται, η οικιακή χρήση αφού οι αγορά έχει βγάλει
  Είδη εκτυπωτών – Εκτυπωτής Laser

  εκτυπωτές laser μικρότερου κόστους (αγοράς και συντήρησης)

 • Η συντήρησή τους είναι ακριβή λόγω των πολλών και ακριβών αναλωσίμων που χρειάζεται ανά κύκλο εκτυπώσεων.
 • Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι: η ταχύτητα σε αυτήν την τεχνολογία είναι υψηλές και φτάνουν,σε μονόχρωμη εκτύπωση έως 12.000 σελίδες την ώρα και 6000 σελίδες σε έγχρωμη εκτύπωση. Η ποιότητα η οποία μετριέται σε ανάλυση που είναι από 600 έως 1600dpi. Πόσα toner χρειάζεται για να λειτουργήσει. Τι σύνδεση έχει: USB, WiFi, δικτυακή. Διάσταση εκτυπώσεων Α4, Α5, Α3, Β3, Β4 κ.α.

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί και οι τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές, οι οποίοι αντί να εκτυπώνουν, ή να αποτυπώνουν πάνω σε χαρτί, φτιάχνουν από μακέτες διαφόρων αντικειμένων, μέχρι φαγητά.

Υπάρχουν δύο ειδών τρισδιάστατοι εκτυπωτές:

 • Αυτοί που η λειτουργία τους στηρίζεται στη θερμότητα που αναπτύσσεται σε ένα ειδικό υλικό, το οποίο αφού πάρει τη μορφή που του δίνει ο χρήστης, στερεοποιείται και δημιουργείται η μακέτα του αντικειμένου.
 • Αυτοί που διαμορφώνουν ένα ήδη υπάρχον αντικείμενο από ειδικό υλικό, κόβοντας το σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη και έτσι δημιουργούν την τελική μακέτα.

Τα αναλώσιμα έχουν όλα ημερομηνίες λήξης, εκτός από το χαρτί

Θερμικοί εκτυπωτές

Εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε ειδικό θερμικό χαρτί το οποίο μαυρίζει όπου εφαρμοστεί αυξημένη θερμότητα. Δεν χρειάζεται μελάνι ή τόνερ. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η διάρκεια ζωής της εκτύπωσης καθώς το χαρτί είναι ευαίσθητο και στο φως από το περιβάλλον.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ταμειακές μηχανές, αριθμομηχανές ή φαξ.

Αν θέλετε να αγοράσετε εκτυπωτή

Ένας ενδεικτικός πίνακας των χαρακτηριστικών, ανά είδος εκτύπωσης, ίσως σας βοηθήσει σε συνδυασμό με την προηγούμενη γνώση να αποφασίσετε για το είδος του εκτυπωτή που χρειάζεστε.

Είδος εκτυπωτή Ταχύτητα Ποιότητα Διαστάσεις
Dot Matrix Μέση Χαμηλή Α4, Α3
InkJet Μέση Υψηλή Α4, Α3 και μικρότερες
OfficeJet Μέση Υψηλή Α4, Α3 και μικρότερες
LaserJet Μεγάλη Μέτρια Α4, Α3 και μικρότερες

Πηγή: Βικιπαίδεια

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *