fbpx
Τι είναι το Cloud και cloud computing

Τι είναι το Cloud και cloud computing

Γενικά

Κάποιοι μιλούν για αποθήκευση σε cloud κάποιοι για cloud computing. Όποια έννοια και να χρησιμοποιήσουμε σημαίνει ουσιαστικά ένα πράγμα. Είναι η δυνατότητα να εργαζόμαστε σε αποθηκευτικούς χώρους υπολογιστών (Servers) που βρίσκονται στο Internet.

Cloud

Πριν εμφανιστεί αυτή η δυνατότητα διαχειριζόμασταν τα αποθηκευμένα αρχεία μας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τα cloud, με την διαφορά πως αυτοί οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται σε servers στο internet σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία.

Βεβαίως αυτό σημαίνει πως έχετε πρόσβαση στο internet και μια καλή υπηρεσία Cloud. Ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Cloud δωρεάν με την χρήση μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης και ένα password. Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες επί πληρωμή με επιπλέον παροχές που αφορούν την χωρητικότητα αλλά και την διαχείριση.

Ένας ακόμα τρόπος για BackupΔείτε εδώ το άρθρο για τα backup

Μοντέλα χρήσης

Η ανάπτυξη της υπηρεσίας Cloud μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε από τους παρακάτω τρόπους :

 1. Public Cloud: Είναι διαθέσιμο από ένα τρίτο φορέα παροχής υπηρεσιών μέσω του Internet και είναι πολύ αποδοτικό για τα ΜΜΕ να αναπτύξουν λύσεις πληροφορικής. Για παράδειγμα, οι Εφαρμογές Google.
 2. Private Cloud: Είναι εύχρηστο μέσα σε έναν οργανισμό και είναι κατάλληλο για μεγάλες επιχειρήσεις (γίνεται διαχείριση εντός των επιχειρήσεων).
 3. Community Cloud: Χρησιμοποιείται και ελέγχεται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα.
 4. Υβριδικό σύννεφο: Είναι ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού cloud.

Υπηρεσίες Cloud (Public Cloud)

Κάποιες από τις υπηρεσίες που μπορείτε άμεσα να χρησιμοποιήσετε είναι οι παρακάτω:

 • Dropbox (Public cloud): χώρος στο Internet όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ελεύθερη μορφή με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
  • Χωρητικότητα 2GB.
  • Συγχρονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών
  • Κοινή χρήση φακέλων, συνδέσμων
 • Google Drive (Public cloud): είναι σαν το Dropbox, όμως επιπλέον συνεργάζεται με όλα τα εργαλεία της Google όπως το Google Docs, Gmail και άλλα. Βασικά χαρακτηριστικά είναι στην ελεύθερη έκδοση:
  • Χωρητικότητα 15 GB
  • Συγχρονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών
  • Κοινή χρήση φακέλων, συνδέσμων
 • Microsoft OneDrive (Public cloud): Μοιάζει περισσότερο στο Google Drive, λόγω της συνεργασίας του Drive με εφαρμογές της Microsoft, όπως το Word ή το Excel. Βασικά χαρακτηριστικά είναι στην ελεύθερη έκδοση:
  • Χωρητικότητα 5 GB
  • Συγχρονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών
  • Κοινή χρήση φακέλων, συνδέσμων
  • Χρήση επιλεγμένων αρχείων για χρήση χωρίς σύνδεση

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά cloud που παρέχουν δωρεάν χρήση με περιορισμένες δυνατότητες. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε και κάποιες άλλες σελίδες που είναι Clouds όμως η διαχείριση που μπορούμε να έχουμε σε αυτές είναι μόνο ανάγνωση/ακρόαση.

Τι είναι το Cloud και cloud computing
Δείγμα οθόνη από Google Drive λογαριασμό

Υπηρεσίες Cloud (Community Cloud)

Είναι χώροι στο Internet που έχουν συλλέξει πληροφορία και μας επιτρέπουν να ακούμε ή να βλέπουμε αυτήν την πληροφορία με πρόσβαση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική διεύθυνση και password. Συνήθως αυτές οι υπηρεσίες έχουν κάποιο όριο ελεύθερης χρήσης και κατόπιν μια συνδρομή για περισσότερη πληροφορία. Δυο πολύ γνωστές υπηρεσίες είναι οι παρακάτω:

 • Spotify (Community Cloud): είναι μια υπηρεσία εγκατεστημένη σε cloud όπου μπορείτε να ακούσετε μουσική, ελεύθερα, από το κινητό σας ή το tablet σας, όσο συχνά θέλετε. Τα τραγούδια βρίσκονται αποθηκευμένα σε Cloud κι έτσι είναι διαθέσιμα σε όπιον χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυτή. Δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε δικές σας λίστες με τραγούδια που όμως δεν μπορείτε να κατεβάσετε.
 • Netflix (Community Cloud): Παρόμοιο με το παραπάνω μόνο που διαθέτει ταινίες. Πρόκειται για βιβλιοθήκη ταινιών με πολλούς αποθηκευμένους τίτλους όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση (επί πληρωμή και ένα μήνα δωρεάν) και μπορείτε επίσης να φτιάξετε λίστες με τα αγαπημένα σας. Χρησιμοποιείτε από οποιαδήποτε συσκευή θέλετε και να σημειώσουμε πως μπορείτε να “κατεβάσετε” ταινίες για να τις δείτε χωρίς σύνδεση στο internet, όμως απαιτείτε σύνδεση στην υπηρεσία για να έχετε πρόσβαση στις ταινίες (αυτό δεν παρέχεται ως επιλογή στο desktop, μόνο στο κινητό).

Cloud Computing

Το cloud computing είναι ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμογών σε απομακρυσμένους υπολογιστές (servers). Μπορείτε, δηλαδή να έχετε όλη την μηχανογράφηση της επιχείρησής σας σε ένα Cloud, με δυνατότητα διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα, προγραμματισμού, ανάπτυξης και συντήρηση.

Τι είναι το Cloud και cloud computing
Δείγμα Οθόνης Google Cloud Computing

Αυτό σημαίνει πως αντί να αναπτύξετε ένα τοπικό δίκτυο με Server στην επιχείρησή σας, απλά χρησιμοποιείτε υπολογιστές που μπορούν να συνδεθούν στο Internet και στήνετε όλες τις εφαρμογές στο Cloud. Βεβαίως αυτό εξαρτάται από την μορφή συνεργασίας που θα επιλέξετε να έχετε με μια υπηρεσία Cloud computing.

Μορφές συνεργασίας

 • Software-as-a-Service (SaaS): Αντί να εγκατασταθεί λογισμικό στα μηχανήματα της εταιρίας, φιλοξενούνται στο cloud και χρησιμοποιούνται μέσω του διαδικτύου
 • Platform-as-a-Service (PaaS): Αντί ο πελάτης να χρειαστεί να αγοράσει – πληρώσει τις άδειες λογισμικού για πλατφόρμες όπως και τα λειτουργικά συστήματα, τις βάσεις δεδομένων και το ενδιάμεσο λογισμικό, μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και τα εργαλεία (όπως το Java, το .NET, Python, Ruby on Rails)
 • Infrastructure-as-a-Service (IaaS): Παρακάμπτεται η φυσική δομή ενός τοπικού δικτύου, δηλαδή server, διακομιστές, συσκευές αποθήκευσης και υπολογιστές και χρησιμοποιούνται εικονικά συστήματα στο Cloud computing με την χρήση συστημάτων ελέγχου ταυτότητας σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης από οποιοδήποτε dumb τερματικό ή συσκευή.
 • Desktop-as-a-Service (DaaS): Η υπηρεσία επιφάνεια εργασίας προσφέρει μια υποδομή εικονικής επιφάνειας εργασίας (Virtual Desktop Infrastructure – VDI) που φιλοξενείται από έναν πάροχο λύσεων λογισμικού cloud και βασίζεται συνήθως σε ένα μοντέλο μηνιαίας συνδρομής. Το DaaS χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική πολλαπλών μισθώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μια μοναδική εμφάνιση μιας εφαρμογής εξυπηρετείται σε πολλούς χρήστες, που αναφέρονται ως “ενοικιαστές”. Ο πάροχος λύσεων λογισμικού cloud είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του cloud και της υποκείμενης υποδομής και το επίπεδο εξυπηρέτησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της υποδομής είναι ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις εφαρμογές τους από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε.

Όπως αναφέρεται και στην Βικιπαίδεια η έννοια του Cloud είχε ξεκινήσει από το 1950. Πολλές φορές έκτοτε χρησιμοποιήθηκε, όμως απ’ ότι φαίνεται και με την εξέλιξη που έχει πια η εποχή μας, μάλλον αυτήν την φορά θα έχει μέλλον.

Βοηθητική πηγή : Βικιπαίδεια

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × three =