Αντιγραφή οθόνης - Print Screen (PrtSc)

Αντιγραφή οθόνης – Print Screen (PrtSc)

Τι είναι

Πρόκειται για μια λειτουργία αντιγραφής της οθόνης (ότι δείχνει εκείνη την στιγμή) η οποία κατά γενικό κανόνα μπορεί να εκτελεστεί με το πλήκτρο που γράφει PrtSc (Print Screen). Πατώντας αυτό το κουμπί δεν βλέπετε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο αυτή η κίνηση σημαίνει αντιγραφή στιγμιότυπου οθόνης. Αν ανοίξετε έναν επεξεργαστή κειμένου ή εικόνας και στην συνέχεια πατήσετε Crtl-V θα δείτε το αποτέλεσμα που είναι η επικόλληση της εικόνας. Είναι μια λειτουργία που παρέχουν τα windows σε όλες τις εκδόσεις τους.

Είναι μια πολύ χρήσιμη λειτουργία η οποία εξελίχθηκε από προγραμματιστές και τώρα μπορούμε να βρούμε εφαρμογές της με περισσότερα χαρακτηριστικά και πιο λειτουργικά.

Η εξέλιξη

Έχω δυο προτάσεις Lightshot και Easy Screenshot, με τις οποίες εργάζομαι και σας προτείνω. Η πρώτη μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή ως εφαρμογή. Ενώ και οι δύο μπορούν να μπουν ως πρόσθετα (add-ons) στους internet browsers. Η διαφορά εδώ είναι ότι η πρώτη που μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε οποιοδήποτε στιγμιότυπο οθόνης θέλουμε ακόμα και τοπικό (χωρίς internet), ενώ στην άλλη εφαρμογή μπορούμε να έχουμε στιγμιότυπα μόνο μέσα από σελίδες internet.

Ακόμα μια διαφορά είναι στα στιγμιότυπα που μπορεί να αποθηκεύσει κάθε μια, η μια αποθηκεύει στιγμιότυπο οθόνης αλλά όχι ολόκληρης σελίδας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις εφαρμογές και τις λειτουργίες τους.

LightShot

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί ως πρόσθετο στον internet browser αλλά μπορείτε να την εγκαταστήσετε και στον υπολογιστή σας (Windows & Mac). Όταν  εγκαταστήσετε την εφαρμογή (είτε στον υπολογιστή είτε στον internet browser) βγάζει ένα κουμπί με εικονίδιο μωβ φτερού. Πατώντας αυτό επιλέγετε το στιγμιότυπο, μόλις επιλέξετε, βλέπετε τις επιλογές που έχετε για την επεξεργασία της εικόνας.

Αντιγραφή οθόνης - Print Screen (PrtSc)
Εικονίδιο εφαρμογής Lightshot, εγκατάσταση στον υπολογιστή

Ας δούμε τις δυνατότητες που μας δίνει πιο αναλυτικά:

 • Επεξεργασία στιγμιότυπου όπου μπορείτε να προσθέσετε κείμενο, γραμμές, ορθογώνια, βέλη, γραφή με μολύβι, υπογράμμιση με χρώμα, και όλα αυτά με επιλογή χρωμάτων
 • Αποθήκευση σε όποιο σημείο του υπολογιστή σας θέλετε. Αποθηκεύονται σε μορφή εικόνας (png, jpg, bmp)
 • Αντιγραφή στιγμιότυπου σε κάποια εφαρμογή, όπως επεξεργαστή κειμένου.
 • Αναζήτηση παρόμοιας εικόνας στο google
 • Εκτύπωση, μπορείτε άμεσα να εκτυπώσετε το στιγμιότυπο σας.
 • Κοινοποίηση σε κοινωνικά δίκτυα
 • Ανέβασμα εικόνας σε cloud της εφαρμογής.

Η εγκατεστημένη στον υπολογιστή εφαρμογή, έχει τις παρακάτω επιλογές για την ρύθμιση της λειτουργίας.

Στην ιστοσελίδα της εφαρμογής σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε είσοδο με user name και password, όπου σας διατίθεται χώρος αποθήκευσης και οργάνωσης των στιγμιότυπων. Είναι ο χώρος που αποθηκεύει τα στιγμιότυπα στην τελευταία εντολή που ανέφερα παραπάνω (Cloud). Πατήστε στο εικονίδιο παρακάτω για να δείτε την σελίδα. Αντιγραφή οθόνης - Print Screen (PrtSc)

Easy Screenshot

Αυτή είναι η δεύτερη εφαρμογή που προτείνω για στιγμιότυπα οθόνης, η οποία μπορεί να σας δώσει στιγμιότυπο όλης της ιστοσελίδας που βρίσκεστε. Μπορείτε να την εγκαταστήσετε σε Firefox αλλά και σε Chrome.

Σας δίνω τους συνδέσμους που θα βρείτε την εφαρμογή

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής στον internet browser εμφανίζει το εικονίδιο.

Πατώντας το κουμπί έχετε τέσσερις επιλογές

 • Στιγμιότυπο επιλεγμένης περιοχής στην ιστοσελίδα – Capture web page region
 • Στιγμιότυπο ολόκληρης της ιστοσελίδας – Capture whole web page
 • Στιγμιότυπο του ορατού περιεχομένου της σελίδας – Capture visible web content
 • Πείτε μας την γνώμη σας – Feedback

Αφού επιλέξετε ποιο στιγμιότυπο θέλετε ανοίγει η επεξεργασία της εικόνας που έχετε κρατήσει ως στιγμιότυπο. Οι επιλογές επεξεργασίας που έχετε είναι οι παρακάτω:

 • Κόψιμο στιγμιότυπου – Crop the snapshot
 • Επεξεργασία εικόνας με προσθήκη ορθογώνιου, κυκλικού σχήματος, γραμμής, ελεύθερης γραμμής, κειμένου, θολών σημείων
 • Αναίρεση – Undo
 • Αποθήκευση – Save
 • Αντιγραφή – Copy to clipboard

Επίλογος

Βεβαίως υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, απλά δείτε τι δυνατότητες θέλετε να έχει μια τέτοια εφαρμογή ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σας και Καλά αποτελέσματα !!!

 

Διαδώστε τα νέα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *